Donderdag 28 juni, gingen bewoners van Rustoord varen op de Kaagse Plassen, op uitnodiging van de Johanniter Orde. Wij boften enorm want het was stralend weer met mooie Hollandse luchten, blauw met grote witte , slagroom wolken en er stond een lekker windje.

Wie is de Johanniter Orde en waar staan zij voor? Het is een Ridderlijke Orde met een protestant-christelijke grondslag. De Orde is in 1099 gesticht als de Ridderlijke Orde van het Hospitaal van Sint Jan te Jeruzalem, maar in 1958 kreeg de orde haar huidige naam. Het lidmaatschap van de Orde is voorbehouden aan leden van de protestantse Adel in Nederland.

Johanniter Nederland is een vrijwilligersorganisatie met ongeveer 4000 vrijwilligers, die zich richt op het domein Zorg en Welzijn. De vrijwilligers zetten zich in voor diegenen die door ziekte, ouderdom, een beperking of sociaal isolement minder vanzelfsprekend kunnen meedoen in de samenleving. Zij nemen praktische drempels weg, zorgen voor plezierige momenten en creëren een breed scala aan ontmoetingen. Johanniter Nederland ontvangt geen subsidie en is grotendeels afhankelijk van donaties in geld en natura.

Het Bestuur Den Haag bestaat uit: Directeur Lidwien van der Reep Medewerker vakanties Albert Star – Burmann Office Manager Georgea Enthoven Medewerker communicatie Katinka Kersting Secretaris Christiaan M.F. van Nispen tot Sevenaer

Dus op donderdag 28 juni, kwamen er om 10.30 uur, 6 busjes voorrijden en werden er 32 bewoners, vrijwilligers en verzorgsters ingedeeld. We reden Lisse door naar de opstapplaats van onze boot De Koningin Juliana, een boot van 2 verdiepingen met daarboven nog een dek. Er waren 15 rolstoelen en het duurde heel lang voor dat de rolstoelen met bewoners en de rollators op de 1e verdieping werden geïnstalleerd. De helft van de mensen in rolstoel moesten eerst nog naar het toilet, en dat moest meteen gebeuren want het was het
enige toilet op de begane grond. Het gaf het nodige oponthoud, waar de 2 verzorgers, druk mee waren. Uiteindelijk was iedereen boven maar mijn elektrische rolstoel was te zwaar en ik moest wachten en stond nog alleen in het entree gedeelte van de boot. 2 stuurmannen zeiden dat ik daar maar moest blijven, maar dat was geen optie voor mij! Ik heb veel gezeild en wilde niet alleen maar door een raam naar buiten kijken, ik wilde de zon en de wind! Na heen en weer gepraat lukte het mij de mannen de loopplank weer naar buiten te laten leggen en stond ik even later weer op de kade. Zij namen de loopplank mee en legde die bij de achterkant van het schip en toen kon ik genieten van een heerlijk terras met parasol en zitje, een unieke plek waar ik van genoot. Een verdieping hoger kon ik de andere bewoners zien , zij zaten met zijn allen in een dichte ruimte. Er ging een trap naar het bovendek maar die was niet toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Al heel gauw kwam het bestuur van de Johanniter Orde bij mij zitten. Dit gaf mij de gelegenheid om informatie uit te wisselen. Zij hebben foto ’s voor mij gemaakt en ik schrijf een stukje over onze belevenissen voor de website van Rustoord. Zij plaatsen mijn artikel dan in hun blad.

Bestuur van de Johanniter Orde, de bewoners van Rustoord danken jullie heel hartelijk voor jullie fantastische uitnodiging. Ik heb begrepen dat jullie ons als eerste gekozen hebben om 1 dag met een boot te varen. Jullie hebben veel ervaring met 1 week vakantie. Wat een organisatie en wat een voorbereiding moet deze dag gekost hebben.
Om 15.00 uur waren we terug in Rustoord en daar ontvingen alle bewoners nog eens 2 mooie wijnglazen met jullie logo en alle vrijwilligers kregen een grote paraplu in jullie kleuren wit en rood met ook het logo. Heel handig in gebruik als verzorgers en vrijwilligers de bewoners weer halen en brengen voor een activiteit in Rustoord. Al met al heeft iedereen genoten van dit bijzondere uitje! IR