Al worden meeuwen als hinderlijk ervaren en veroorzaken ze veel overlast, bij het zien van de 3 kuikens op het Rustoord dak, smelt je hart. Moeder meeuw maakte een simpel nest van plantaardig materiaal in de hoek van het dak van Rustoord, legde 3 eieren en broedde 3 kuikens uit, die inmiddels groeien als kool.

 

Een nest in de hoek van het dak.

 

 

 

 

Het levert mooie foto's op.
Her en der kwamen er verhalen van een kuiken dat verdwaald was in de gang die naar de binnentuin gaat. Tijdens de extreme warmte in juni/juli stonden de deuren van deze gang open en wandelde het kuiken erin...maar hoe krijg je het kuiken weer uit de gang en herenigd met zijn ouders.

3 kuikens met in de ramen de spiegeling van de gerestaureerde Agathakerk.

Ook was er een kuiken van het dak gevallen, medewerkers van Bouwbedrijf Horsman gingen met hun helm op en een paraplu (moedermeeuw kan in de aanval gaan!) het kuiken vangen en hebben hem weer op het dak gezet (zo werd verteld).

Tijdens de extreme hitte was het zinderend heet op het dak....er was geen water. 2 teiltjes brachten uitkomst. Direct nadat ze geplaatst waren dook 1 van de kuikens erin om te zwemmen en kon er gedronken worden.

 

Foto links: Moeder meeuw houdt alles goed in de gaten.      
Foto rechts: Op een schaduwrand Geduldig wachten op eten.

Tekst en foto's: Jose Groenveld, Gastvrouw


Voorkom meeuwenoverlast
Krijsende vogels, afval op de grond en het afpakken van een broodje of ijsje is de overlast die mensen de afgelopen jaren hebben ervaren door meeuwen. De gemeente gaat de meeuwenoverlast in het centrum van Katwijk aan Zee/Leiden dit jaar weer actief bestrijden. Ook wordt bij iedere melding van meeuwenoverlast door een gespecialiseerd bedrijf beoordeeld welke aanpak het beste is om de overlast te verhelpen. Dit kan niet zonder uw hulp. U kunt zelf ook maatregelen nemen die overlast voorkomen.

Wat kunt u doen?

  • Voer geen meeuwen.
  • Vertel mensen die meeuwen voeren dat dit niet mag. In 2014 is een voerverbod vastgesteld.
  • Maak mogelijke broedplaatsen niet bereikbaar door het leggen van een net of het spannen van draden. Dit mag alleen als er nog geen nest aanwezig is op uw dak.
  • Sluit uw afvalbakken goed af en zet geen vuilniszakken op straat.